چیلر
دستگاهی است که حرارت را از مایع (معمولاً آب) بر اساس سیکل تبرید تراکم بخار یا جذبی میزداید. این مایع میتواند برای خنک کاری هوا یا دستگاهها هواسازها و فن کویلها استفاده شود که معمولاً به صورت سیکل و درون یک مبدل حرارتی جریان دارد. به عنوان یک محصول جانبی مهم، حرارتی که از مایع جذب شده یا باید به محیط خارج دفع شود یا برای کاراییهای بالاتر برای مقاصد گرمایی استفاده شود. نگرانیهایی در مورد طراحی و انتخاب چیلرها وجود دارد. این نگرانیها شامل، کارایی، بازده، تعمیر و نگهداری، آسیبپذیریهای محیطی است.
انواع چیلرها
در یک دستهبندی چیلرها به دو دسته چیلرهای تراکمی و چیلرهای جذبی تقسیم میشوند
چیلرهای تراکمی
در چیلرهای تراکمی گاز ابتدا توسط کمپرسور، متراکم میگردد (فشار ان افزایش میابد). این گاز سپس به کندانسور وارد شده توسط آب یا هوای محیط، خنک شده و به مایع تبدیل میگردد این مایع با عبور از شیر انبساط یا لوله موئین دچار کاهش فشار انی شده و وارد فضای خنککننده (اواپراتور) میشود که این کاهش فشار باعث تبخیر مایع گردیده و در نتیجه مایع سردکننده با گرفتن حرارت نهان تبخیر خود از محیط خنککننده، باعث کاهش دمای فضای خنککننده میگردد. پس از تبخیر این گاز به کمپرسور منتقل میشود و این سیکل تکرار میشود.
با عبور بخار با سرعت در یک مسیر، هوای کندانسور مکیده میشود. خلاء در کندانسور به علت تبدیل بخار به آب و کاهش حجم بخار نسبت به آب ایجاد میگرد. چیلر تراکمی هواخنک، از انواع چیلرهایی هستند که بر اساس سیکل تبرید تراکمی کار میکنند. عمل خنکسازی کندانسور در این چیلرها با عبور هوای اجباری از روی کویل انجام میگیرد، به همین دلیل به آن چیلر هواخنک گفته میشود. از این دستگاهها جهت تهویه مطبوع در ساختمانهای مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی و همچنین در برخی صنایع جهت خنک سازی پروسههای تولید استفاده میشود این نوع چیلرها در دو نوع اب هوا خنک و اب خنک میباشد
چیلرهای جذبی
در چیلرهای جذبی برخلاف چیلرهای تراکمی از جذبکننده (Absorber) و مولد حرارتی (ژنراتور) به جای کمپرسور استفاده میگردد. عمومیترین خنککننده در چیلرهای جذبی سیستم لیتیوم برماید است. در این سیستم، در قسمت جذبکننده، بخار آب توسط لیتیوم برماید غلیظ جذب شده و در قسمت مولد حرارتی، آب بر اثر حرارت تبدیل به بخار میشود. بخار آب در کندانسور که دارای فشار ۱/۰ اتمسفر است به حالت مایع در میآیدو سپس در خنککننده که تحت فشار ۰٫۰۱ اتمسفر دوباره به بخار تبدیل میگردد و آب برای اینکه تبخیر گردد گرمای نهان خود را از محیط خنککننده میگیرد و باعث ایجاد برودت میگردد سپس بخار آب ایجاد شده در خنککننده به جذبکننده منتقل میگردد و دوباره این چرخه تکرار میشود.
برج های خنک کننده
برج خنککننده
در تلفظ زبان انگلیسی Cooling Tower دستگاه خنککننده آب میباشد که وظیفه اصلی خنککاری دستگاههای صنعتی از جمله چیلر را برعهده دارد که می تواند هم از نوع مکعبی و هم از نوع مخروطی یا مدور به کارگرفته شود. زمانی که کلمه <<چیلر>> در کنار برج خنککننده به کاربرده میشود به این معنی است که کولینگتاور در واقع وظیفه خنککاری چیلر را برعهده دارد. همانطور که می دانید بسیاری از انواع چیلر از نوع آبخنک بوده (یعنی توسط آب خنک میشوند) و نیازمند دستگاهی میباشند که مبرد گرم خروجی از اواپراتور را بازخنک نمایند که به این دستگاه برج خنک کننده چیلر نیز گفته میشود.
برج خنک کننده چیلر
یک برج خنککن چیلر در واقع میتواند در زمانی که چیلر گرمای یک محیط را جذب مینماید و سبب خنکسازی محیط یک ساختمان میگردد با استفاده از یک سیستم گردش آب سبب باز خنکشدن چیلر گردد.انواع چیلرهای جذبی و تراکمی میتوانند به شرط آب خنک بودن دارای برج خنککن باشند که ظرفیت هر یک از برجهای خنککننده چیلر جذبی یا تراکمی مطابق اصول متفاوتی تخمین زده میشود.
پمپ سیرکولاتور
وضیفه پمپ های سیرکولاتورهدایت آب از کولینگتاور به کندانسور چیلر به میزان استاندارد جهت جذب حرارت اضافی و خنک کاری میباشد.این نوع پمپ ها درچیلرهای جذبی و تراکمی اب خنک استفاده میشود