پمپ استخری چیست و چه کاربردی دارد؟
پمپ استخری یکی از تجهیزات اصلی و ضروری در تاسیسات تصفیه استخر به شمار می آید. پمپ استخر وظیفه پاکسازی آب از ذرات و آلودگی های معلق و به جریان انداختن آب استخر را بر عهده دارد. در ابتدا با فرآیند مکش، آب را از استخر به سمت فیلترها و تجهیزات ضد عفونی کننده هدایت می کند و در پایان، آب تصفیه شده را به استخر باز می گرداند. به این ترتیب، علاوه بر تصفیه، از راکد و بی حرکت شدن آب استخر جلوگیری می کند.
پمپ های استخری از تجهیزات ضروری مورد استفاده در استخرهای عمومی و شخصی به شمار می آیند.
عملکرد پمپ استخری، تخلیه آب در زمان معین (بین 6 تا 8 ساعت)، هدایت به فیلتر برای تصفیه و بازگرداندن دوباره آب به استخر است. پمپ های استخری با توجه به نوع استخر (سرپوشیده و روباز)، کاربری (شخصی و عمومی) و جنس سازه (بتنی، فایبرگلاس، وینیلی، چوبی و شیشه ای) انتخاب می شوند. از مهم ترین عوامل در انتخاب پمپ استخری می توان به ابعاد و عمق استخر، حجم گردش آب و طول لوله های استفاده شده در تمام مسیر مدار تصفیه اشاره کرد. همچنین سایز فیلتر استخر، افت فشار ناشی از تجهیزات مدار تصفیه استخر (از زمان مکش تا برگشت آب)، فشار اتصالات سیستم لوله کشی، فشار مکش استاتیک پمپ و محاسبه درست هد (Head) مورد نیاز در انتخاب پمپ استخری تاثیرگذار هستند.
اجزای تشکیل دهنده پمپ استخری
هر یک از اجزای پمپ استخری، کاربرد خاص خود را دارند. هر گونه خرابی، فرسودگی و اختلال در عملکرد اجزا می تواند منجر به آسیب قطعات دیگر و کاهش طول عمر مفید دستگاه شود.
قطعات اصلی و جانبی پمپ
پمپ استخری از قطعات زیر تشکیل شده است:
موتور پمپ
موتور پمپ استخری از اجزای حیاتی و اصلی به شمار می آید و به هدف تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی مورد استفاده قرار می گیرد. موتور پمپ با چرخاندن سریع پروانه موجب افزایش فرآیند مکش و انتقال دوباره آب آن به استخر می شود. دینام این پمپ ها با توجه به حجم و نوع کاسه استخر دارای دو نوع تک فاز و سه فاز هستند.
محفظه
محفظه پمپ استخری حاوی یک ظرف (استرینر) است که درب آن توسط درپوش بسته می شود. هنگام مکش، ابتدا آب وارد محفظه می شود و در مرحله بعد، توسط پمپ به سوی فیلترها هدایت می شود. در ساختار محفظه از ترکیب پلیمر و پلاستیک استفاده شده است و بنابراین، در برابر مواد شیمیایی موجود در آب مقاومت بالایی دارد.
پروانه (محرک پمپ استخری)
پروانه پمپ استخری به عنوان یکی از قطعات اصلی، وظیفه پمپاژ آب (مکش و دهش) را به داخل فیلتر بر عهده دارد. پروانه یا محرک پمپ، تیغه ای است که در قسمت عقبی پمپ قرار دارد و با چرخش سریع، سبب افزایش سرعت انتقال آب می شود.
بدنه پمپ
بدنه پمپ استخری یکی از بخش های مهم در ساختار پمپ است. بدنه باید در برابر نفوذ رطوبت و مواد شیمیایی به داخل موتور مقاوم باشد. در ساخت بدنه اغلب از پروپیلن و فایبرگلاس استفاده می شود و در نتیجه، ساختار بدنه در برخورد با کلر، مواد شیمیایی موجود در آب، رطوبت و حتی نور آفتاب دچار آسیب و فرسودگی نمی شود.
ورودی و خروجی
ورودی و خروجی دو دهانه با قطر استاندارد هستند و به منظور نصب لوله ها در اولین و آخرین بخش های پمپ استخری قرار دارند و مکش و دهش آب را انجام می دهند.
سبد استرینر (موگیر)
سبد استرینر در محفظه پمپ استخر قرار داد و وظیفه آن جمع آوری آلاینده ها و ذرات معلق در آب است. استرینر پمپ استخری جنس بدنه متفاوتی دارد و انواع چدنی، پلاستیکی و استیل آن در دسترس است.
دیفیوزر (محافظ پروانه)
دیفیوزر یکی از قطعات جانبی پمپ استخری است که برای کمک به عملکرد پروانه، محافظت و پیشگیری از آسیب های فیزیکی ناشی از سوراخ شدن سبد استرینر به کار برده می شود. دیفیوزر با محصور کردن پروانه، سبب ایجاد حداکثر مکش در محرک پمپ می شود.
سیل مکانیکی (عایق فیزیکی پمپ)
محل قرار گیری سیل مکانیکی بین پروانه و دینام پمپ است. عایق فیزیکی پمپ استخری از استیل ضد زنگ است و از ورود رطوبت به دینام جلوگیری می کند.
انواع پمپ استخری
به طور کلی، پمپ های استخری بر اساس سرعت به سه نوع پمپ تک سرعته، دو سرعته و سرعت متغیر دسته بندی می شوند:
- پمپ استخری تک سرعته: قابلیت چرخش در این نوع پمپ، فقط با یک سرعت مشخص انجام می شود. سرعت چرخش پروانه به توان نیروی موتور بستگی دارد. سرعت جابجایی آب در پمپ تک سرعته، متوسط است.
- پمپ استخری دو سرعته: قابلیت چرخش موتور در این نوع از پمپ های استخری، دارای دو سرعت مجزا و مستقل است. همچنین در مقایسه با انواع تک سرعته، از سرعت بالاتری برخوردار هستند. این پمپ ها کم مصرف هستند.
- پمپ استخری سرعت متغیر: یکی از بهترین و کارآمدترین انواع پمپ های استخری به شمار می آیند. استفاده از موتورهای مغناطیسی به جای موتورهای القایی سبب شده که این پمپ ها توان بیشتر و عمر بالاتری داشته باشند. پمپ های سرعت متغیر اغلب در استخرهای مجهز به کار برده می شوند.
آشنایی با برندهای پمپ استخری
یکی از مواردی که در هنگام انتخاب پمپ استخری باید به آن توجه داشت، برند سازنده پمپ تصفیه استخر است. با توجه به اهمیت استفاده از پمپ، لازم است بهترین انتخاب انجام شود.
چند نمونه از برندهای مختلف
برخی از برندهای پمپ استخری عبارتند از:
- پمپ ایمکس (Emaux): یکی از برندهای مطرح در ساخت انواع مدل پمپ های استخر و جکوزی است. این پمپ ها کم مصرف و مقرون به صرفه هستند. از مهم ترین ویژگی های آن می توان به مقاومت در برابر خوردگی و فرسایش، کیفیت خوب و طول عمر بیشتر اشاره کرد.
- پمپ هایوارد (Hayward): این پمپ ها دارای تنوع در مدل و ظرفیت هستند. جنس بدنه آن ها در برابر فرسایش و خوردگی مقاومت بالایی دارند.
- پمپ داب (Dab): داب یکی از بهترین و با کیفیت ترین برندهای تجهیزات استخری است. بدنه این نوع پمپ ها از فایبرگلاس ساخته شده و بسیار مقاوم هستند. این پمپ های استخری از راندمان بالایی برخوردار هستند و در هنگام کار صدای کمی تولید می کنند. قابلیت تصفیه آب در دمای بالا (50 درجه سانتی گراد) را دارا هستند و یک انتخاب مناسب برای تصفیه آب های با ذرات معلق بسیار ریز به شمار می آیند.
- پمپ لئو (Leo): از تولیدکنندگان پمپ های استخری با قیمت مناسب و کیفیت مطلوب است.
- پمپ پنتیر (Pentair): یکی از برندهای باسابقه در زمینه طراحی و تولید تجهیزات استخر است و محصولات آن کاربرد گسترده ای در مقیاس صنعتی و خانگی دارند.
- پمپ هایواتر (Hiwater): این شرکت از فن آوری های نوین در طراحی و تولید تجهیزات استخری استفاده می کند و محصولات بسیار با کیفیتی دارد.