تجهیزات موتورخانه

موتورخانه

 

موتورخانه قلب یک ساختمان به حساب می آید. سال ها قبل موتورخانه ها در پایین ترین طبقه یک ساختمان قرار داشتند ولی الان چند سالی می شود که با پیدایش چیلر و مینی چیلر ها و سیستم های از این قبیل در پشت بام نیز جایگاه مناسبی برای سیستم های گرمایش و سرمایش مرکزی محسوب می شود.موتورخانه شامل اجزايی مانند چيلر، دیگ یا بويلر، پمپ ها، لوله ها، مشعل ،منبع انبساط، سختی گیر و … می شود.با توجه به دانش وسابقه شرکت زمهریر فرتاک سپاهان در امر موتور خانه مرکزی ساختمان این شرکت اقدام به تهیه کاتالوگ وتوضیحات مختصر در مورد تجهیزات موتورخانه نموده است

انواع تجهیزات موتورخانه ساختمان  

 

  • دیگ اب کرم

 امروزه استفاده از موتورخانه‌ها و به طور کلی سیستم‌های حرارت مرکزی مانند دیگ آبگرم بسیار رایج است، چرا که این سیستم‌های به سادگی قابل پیاده سازی هستند، بازدهی بالایی دارند و از نظر هزینه‌ها نیز در دسته‌ی مقرون به صرفه قرار می‌گیرند. نکته‌ی بسیار مهم این است که سیستم‌های حرارتی و موتورخانه‌ها در ساختار خودشان از یک دیگ آبگرم بهره می‌برند که این دیگ تاثیر مستقیم و به سزایی روی عملکرد سیستم حرارتی نیز دارد. با توجه به این که امروزه همه به دنبال استفاده از بهترین و مقرون به صرفه‌ترین تجهیزات هستند که در دو نوع دیگ های چدنی و فولادی میباشد

 

  • مشعل

مشعل ها براساس سوخت مصرفی،ظرفیت گرمایشی و نوع مصرف انتخاب می شوند.حرارت و گرما تولید شده در دیگها به وسیله مشعل  که بر روی آن نصب شده انجام می گیرد.سوخت مشعل ها گاز و گازوئیل می باشد .مشعلی که بر روی دیگ آب گرم وصل می شود با تولید گرما78 تا 80 درجه سیلیسیوس با عث تولید آب ساختمانها می شوند.مشعل ها جهت گرمایش سیستم هایی مانند دیگهای بخار ،چدنی و فولادی استفاده می شوند.

 

  • چیلر

چیلر به دستگاهی (سیستمی) گفته می‌شود که از طریق انجام یک سلسله فرآیند در سیکل تبرید تراکمی یا جذبی گرما را از سیال واسط (معمولاً آب) می‌گیرد و باعث سرد شدن آن می‌شود. این مایع می‌تواند از طریق مبدل حرارتی به تجهیزات خنک‌کننده یا فرآیندهای صنعتی دیگری منتقل شود.

از چیلرها بطور گسترده برای تهویه مطبوع تابستانی در پروژه‌های مسکونی، اداری – تجاری، فرهنگی – تفریحی، ورزشی، صنعتی و … استفاده می‌شود.

از سرمایش تولید شده در چیلر (Chiller) می‌توان جهت خنک‌کاری دستگاه‌ها و تجهیزات صنعتی و سرمایش‌های فرآیندی هم استفاده کرد.

چیلرها از نظر ساختار و سیکل عملکردی دارای تنوع زیادی می‌باشند که موارد و عوامل مختلفی در انتخاب یکی از انواع آن می‌تواند تعیین کننده باشد

با توجه به نیاز بهره‌بردار دمای آب سرد خروجی، چیلر می‌تواند بالای صفر (جهت تهویه مطبوع) یا زیر صفر (جهت سرمایش فرآیندی و مصارف صنعتی) باشد.

 

  • منبع کویلی

طرز کار منبع کویلی به این صورت است که بخار و آب داغ به وجود آمده بوسیله بویلر های بخار، توسط پمپ های سیرکوله به درون کویل های موجود در بدنه استوانه ای و سپس بوسیله شیرهای یک طرفه موجود در بدنه منبع، به درون مخزن هدایت می شود. اختلاف دمای بین مخزن و آب موجود در درون لوله سبب تبادل دما می شود. بدین ترتیب بر اثر برخورد لوله ها با آب مخزن، دمای آنها بیشتر از 50 درجه می شود و سرانجام توسط شیرهای خروجی جهت مصرف آماده می گردد. با از دست رفتن دما، آبی که درون کویل ها وجود دارد مجددا به بویلر بخاز برگشت داده می شود و این چرخه ادامه می یابد.

  • سختی گیر

سختی گیر (water softener) دستگاهی است که برای حذف سختی کل آب شامل کلسیم، منیزیم و برخی کاتیونهای فلزی موجود درون آب سخت استفاده میشود. سختی گیر رزینی با فراهم نمودن محیطی مساعد درون بدنه ای تحت فشار فلزی (گالوانیزه) یا فایبرگلاس (frp) زمینه تبادل یونی را فراهم می نماید.

. آب نرم خروجی از دستگاه سختی گیر دارای مزایای بسیاری از جمله طولانی شده عمر لوله کشی ساختمان، کف کردن بیشتر تمیزکننده ها و صابون می باشد.

 

  • منبع انبساط

جلوگیری از ترکیدگی لوله ها بر اثر انبساط حجمی بر عهده منبع ها می باشد.

اگر آب داخل سیستم کاهش یابد منبع انبساط وظیفه دارد آب موجود در منبع را به سیستم انتقال دهد.

منبع ها در دو مدل باز وبسته موجود می باشد.

 

  • پمپ

آبی که در دیگ ها توسط مشعل گرم شده اند  به وسیله پمپ در خطوط انتقال قرار میگیرند و پمپ وظیفه ایجاد فشاربرای انتقال آب را بر عهده دارند. و در ابعاد و ظرفیتهای مختلف تهیه وطراحی می شوند.

 

  • لوازم توزیع گرما و سرما در تجهیزات موتورخانه

آب سرد و گرمی که داخل موتور خانه در دیگ یا چیلر تولید می شود با عبور از شبکه های انتقال به وسایل توزیع سرما و گرما می رسد. وسایل توزیع گرما و سرما که فن کویل و هواساز نمونه ای از آن ها هستند، عمل تهویه مطبوع محیط را انجام میدهند و برای گرمایش در زمستان و سرمایش در تابستان استفاده می شوند. فن کویل معمولا در زیر پنجره ها نصب می شود فقط برای توزیع هوای گرم و سرد است.

تفاوت پکیج زمینی با دیگ موتور خانه

در گذشته برای گرمایش منازل و اماکن عمدتاً از سوخت های فسیلی و یا چوب استفاده می شد اما امروزه به سبب رشد علم و تکنولوژی سیستم های گرمایشی نوینی به کمک بشر آمده تا با آسودگی خاطر از هوای گرم و آبگرم بهداشتی بهره‌مند باشد. از انواع این سیستم های گرمایشی به پکیج زمینی

آشنایی با تجهیزات موتورخانه

آشنایی با تجهیزات موتورخانه سیستم گرمایش و سرمایش در ساختمان ها، یکی از مهم ترین موضوعات در حوزه تاسیسات و تجهیزات محسوب می شود. موتورخانه بخش اصلی سیستم گرمایشی و سرمایشی در یک سازه ساختمانی است و از آن به عنوان قلب تاسیسات ساختمان نام برده می شود. در واقع، موتورخانه مرکز تولید و کنترل

سختی گیر

سختی گیر سختی آب چیست؟ سختی آب سختی اب به دلیل وجود کاتیون های دو ظرفیتی و یا بیشتر، در آب میباشد. قابل ذکر است که از مهمترین فلزات دو ظرفیتی موجود در آب می توان از کلسیم و منیزیم نام برد. همچنین آهن، منگنز و آلومینیوم در آب های سطحی در غلطت های بسیار