منبع کویلی

منبع کویلی

منبع کویلی

یکی از مهمترین تجهیزاتی که در موتورخانه ها استفاده می شود منبع کویلی یا منبع دوجداره می باشد و به همین منظور برای تامین آب گرم مصرفی از یک منبع کویلی در موتور خانه استفاده می گردد.

منبع کویل دار با یک مخزن گالوانیزه و یک مبدل با لوله های مسی طراحی شده و برای گرم کردن و نگهداری آب گرم مصرفی ساختمان یا جهت مصارف صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع منبع ابگرم ساختمان

منبع کویل دار

منبع دوجداره

مبدل صفحه ای

منبع کویلی

منبع کویلی به این صورت است که بخار و آب داغ به وجود آمده بوسیله بویلر های بخار، توسط پمپ های سیرکوله به درون کویل های موجود در بدنه استوانه ای و سپس بوسیله شیرهای یک طرفه موجود در بدنه منبع، به درون مخزن هدایت می شود. اختلاف دمای بین مخزن و آب موجود در درون لوله سبب تبادل دما می شود. بدین ترتیب بر اثر برخورد لوله ها با آب مخزن، دمای آنها بیشتر از 50 درجه می شود و سرانجام توسط شیرهای خروجی جهت مصرف آماده می گردد. با از دست رفتن دما، آبی که درون کویل ها وجود دارد مجددا به بویلر بخاز برگشت داده می شود و این چرخه ادامه می یابد

.

اجزای منبع کویلی

  1. مخزن: به صورت استوانه ای از جنس گالوانیزه گرم فولاد مبارکه و با دو عدسی با جوش نفوذی ساخته می شود.
  2. کویل: کویل منبع کویلی به دو صورت U شکل یا به صورت حلزونی ساخته می شود. لوله های کویل از جنس مس می باشد.

دریچه منهول: برای ظرفیت های بالا در دستگاه منبع کویلی از یک دریچه منهول (آدم رو) جهت سرویس و اپوکسی درون مخزن استفاده می شود

منبع دوجداره

منبع دوجداره آب گرم نوعی منبع موتورخانه و یکی از قدیمی ترین و همزمان مدرن ترین تجهیزاتی است که در موتور خانه در راستای افزایش بهره وری مورد استفاده قرار می گیرد. ساختمان این منبع از دو لایه داخلی و بیرونی ساخته شده و علت نامگذاری آن نیز همین است. در جدار داخلی دستگاه آب گرم مصرفی قرار دارد و در جدار خارجی، آب گرم از سیستم موتورخانه (بویلر) جریان دارد. به دلیل فشار بیشتر در قسمت جداره اول که آب شهر جریان دارد باید جداره داخلی با ضخامت بیشتری نسبت به جداره خارجی که آب سیستم گرمایشی جریان دارد در نظر گرفته شود. بنابراین برای بیان ضخامت ورق گالوانیزه جهت ساخت جداره های مخزن دوجداره گالوانیزه از دو عدد استفاده می شود. برای مثال برای یک مخزن دوجداره موتورخانه به ضخامت 5-3 نشان دهنده این می باشد که جداره داخلی از ضخامت 5 میلیمتر و جداره خارجی از ضخامت 3 میلی متر ساخته شده است

مبدل صفحه ای

یک مبدل حرارتی صفحه ای از مجموعه ای از صفحات موازی و اعوجاج دار تشکیل شده است که در کنار هم قرار گرفته و کانال های عبور سیال را شکل می دهند. صفحات که معمولا از جنس استنلس استیل هستند توسط واشرهای لاستیکی مخصوص، کانال های آب بندی شده ای را به وجود می آورند. اعوجاج صفحات منجر به آشفتگی جریان حتی در سرعت های بسیار پایین می گردد. در نتیجه، ضریب انتقال حرارت نسبت به کانال صاف و همچنین لوله به طور قابل ملاحظه ای افزایش خواهد یافت. در مقابل این افزایش انتقال حرارت، افت فشار نیز افزایش پیدا می نماید.  مبدل های صفحه ای رایج ترین نوع مبدل های حرارتی فشرده هستند و از همین جهت در صنایع غذایی و سایر مصارف بهداشتی به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند

 

نحوه کار مبدل صفحه ای

 نحوه کار مبدل حرارتی صفحه ای بدین شکل است که تعدادی صفحه که از ضخامت کمی برخوردار هستند و به طور متوالی قرار گرفته اند، یک فضای خالی میان آنها به وجود می آید.

در این سیستم یک لوله مربوط به جریان سیال سرد بوده و لوله دیگر برای سیال گرم در نظر گرفته شده که به صورت یکی در میان به صفحه های مذکور متصل می شوند.

در این حین سطح انتقال حرارت بالا رفته و در نتیجه فرآیند انتقال حرارت از طریق دیواره صفحه های میان سیالات انجام می پذیرد.

در حال حاضر مبدل حرارتی صفحه ای به واسطه نحوه عملکردشان به صورت گسترده ای در انواع مختلفی از صنایع مورد استفاده قرار می گیرند.

 

 

تفاوت منبع کویلی نسبت به منبع دوجداره و مبدل صفحه ای

یکی از مزایای منبع کویلی نسبت به منبع دوجداره، زمان کمتر در تولید آب گرمایشی است و در ابعاد و لیتراژ بالاتر نسبت به منبع دو جداره ساخته می شود. منبع کویلی به دلیل استفاده از یک مبدل مارپیچ مسی، تبادل حرارتی بهتری نسبت به منبع دوجداره دارد. منبع دو جداره به دلیل اینکه از دو جدار به صورت جوشی ساخته می شود، در صورت هرگونه خرابی در جدار زیری امکان تعمیر آن وجود ندارد ولی منبع کویلی در صورت گرفتگی لوله ها به دلیل سختی آب یا سوراخ شدن لوله های کویل، تعمیر، سرویس و یا تعویض کویل امکان پذیر می باشد.

برای به دست آوردن آب گرم مصرفی در موتورخانه می توان از مبدل صفحه ای استفاده نمود اما به دلیل اینکه در این مبدل آب به صورت لحظه ای گرم می شود و به مصرف کننده می رسد، در زمانی که سیستم دچار مشکل شود یا برق قطع شود امکان استفاده از این سیستم وجود ندارد. از این رو منبع کویلی به دلیل اینکه آب همیشه در یک دما درون مخزن ذخیره می باشد، در صورت قطع شدن گاز و یا برق و یا مشکلات احتمالی، آب گرم تا مدتی درون مخزن وجود دارد و قابل استفاده می باشد. زیرا بدنه منبع کویل دار عایق بوده و از هدر رفتن گرما جلوگیری می شود.

مبدل های صفحه ای به دلیل فاصله کم بین دو صفحه امکان گرفتن رسوب و کاهش راندمان را دارد و باید اسید شویی گردد در صورت سرویس و اسیدشویی نکردن مبدل باعث می گردد صفحات مبدل سوراخ یا ازهم جدا شده و دیگر استفاده از مبدل امکان پذیر نمی باشد.

افت فشار در منبع کویلی خیلی کمتر از مبدل صفحه ای می باشد و تبادل حرارت درون مبدل صفحه ای برای تبادل حرارت بخار به آب کارایی صحیح ندارد.

    پاسخ دهید

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای اجباری مشخص شده اند*